
Seyahat Sigortası Gerekli mi?
Sevgili Gezgin Kadınlar,
Ben Nevin Çağlayan Çoban,
Daha önceki yazılarımdan hatırlayanlarınız vardır belki. Geçen yıl istifa edip, tası tarağı toplayıp dünya seyahatine çıkmıştım eşimle birlikte. 9 ay 11 ülke gezdikten sonra, şimdi Türkiye’yi geziyoruz.
Bu süre içerisinde bizi takip eden dostlardan bir çok soru geldi. En önemli sorulardan biri de yurt dışında başımıza gelen acil sağlık problemleri ile ilgili ne yapılacağı konusuydu.
Size bu konuyla ilgili biraz uzun ama çok yararlı bir yazı hazırladım. Sonuna kadar sabırla okumanızı tavsiye ederim.
SEYAHAT SİGORTASI GEREKSİZ Mİ?
Aksine, seyahate çıkmadan önce, en gerekli şeylerin başına Seyahat Sağlık Sigortasını koymalısınız.
Neden mi?
Gelin bunu biraz uzman ağzından anlatayım.
Önümüzde uzun bir tatil var, bir çoğunuz yurt içinde veya yurt dışında tatil yapacak. Bu bilgilerin çok yararlı olacağını düşünüyorum.
İstifa etmeden önce yaptığımız işlerden biri de sigorta şirketlerine acil yardım hizmetlerini satmaktı. Aslında tabiri caizse konuyu uzmanından dinleyeceksiniz. Yani benden.
Acil yardim hizmetleri ile seyahat sigortasının ne alakası var diyenleriniz olabilir. Kısaca şöyle anlatayım. Sigorta şirketleri bazı hizmetleri acil yardım şirketlerinden alır (buna Asistans hizmetleri de denir) ve poliçelendirerek satar. Benim çalıştığım şirkette bu asistans şirketlerinden biriydi. Bu yüzden konuyu detaylı olarak anlatmak istiyorum.
Seyahat Sigortası Nasıl Çalışır?
En önemli konu da bu aslında. Birçok kişi seyahat sigortasının vize almak için kullanıldığını düşünüyor. Hatta kişi, seyahatinde başına gelen sağlık problemlerinde kullanmıyor bile.
Eğer seyahat sigortanız var ise ve ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kaldıysanız, hemen poliçenizde yazan numarayı arayarak yardım isteyin. Bu tür poliçelerin minumum limiti 30.000€’dur. Daha yüksek rakamlı olanları dahi var. 30.000€ limitli bu poliçe ile hastaneye nakliniz, ameliyat masraflarınız, muayeneniz, ilaçlarınız, hastanede kalışınız, hatta ülkeye uçak ambulansla transferiniz bile sağlanıyor.
Bu kadar yararlı bir poliçeyi de çok komik rakamlara satıyorlar. Ne olur ne olmaz, özellikle yurt dışı seyahatlerine poliçe almadan çıkmayın derim. Hatta bazı çok kapsamlı poliçeler, sağlık dışında da çok fazla teminat verebiliyor.
Örneğin: bagaj kaybı, uçağın kaçırılması, gecikmeli uçuş ve bagaj teminatları gibi birçok ek teminat sunuyor.
Bu bilgiler dışında iki önemli bilgi daha vermek istiyorum.
1.) Asistanslı poliçe ne demek?
Eğer böyle bir poliçeniz varsa, yurt dışında başınıza gelen acil bir sağlık sorunu durumunda sadece telefon etmeniz yeterli oluyor. Asistans şirketlerinin (acil yardim şirketlerinin) genellikle tüm dünyada, ya kendi şirket şubeleri ya da partner olarak çalıştıkları şirketler bulunuyor. Dolayısıyla ambulans, hastane, doktor gibi organizasyonları sizin yerinize onlar yapıyor ve tüm ücretleri de sizin adınıza ödüyor. Eğer poliçeniz asistansız bir poliçe ise, o zaman tüm bu organizasyonu kendiniz yapmanız ve faturalarını da alarak ülkeye dönünce tahsil etmeniz gerekiyor. Bazen bu gibi durumlarda, kredi kartı limitiniz yeterli olmayabiliyor (Çünkü turistler için sağlık hizmet tarifeleri kasıtlı olarak tüm dünyada çok pahalı). Ek olarak, yaşadığınız sağlık probleminin sigorta kapsamına girmemesi gibi nedenlerden dolayı, geri ödemelerin alınamaması durumu ile de karşılaşılabiliyor.
2.)Bir yıllık poliçenin kullanım süresi ne kadar?
Bu da bir diğer önemli konu. Eğer yurt dışına gittiyseniz ve 3 aydan fazla yurt dışında kaldıysanız, poliçeniz 3 ay sonrasında başınıza gelecek acil bir sağlık sorununu karşılamaz. Fakat ülkeye döner ve tekrar yurt dışına çıkarsanız 3 aylık süre tekrar başlamış olur. Bunun sebebi poliçenin sağlık sigortası gibi kullanılmasını engellemek. Çünkü risk hesaplamalarında riskli olduğu için, sağlık poliçeleri çok daha yüksek fiyatlı primlerle satılır.
Konu çok daha uzun olabilir ama sanırım bu bilgiler şimdilik yeterli olacaktır.
Hepinize çok keyifli ve kazasız, sağlıklı bir bayram tatili diliyorum.
Bana aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
Facebook: gezgin.cobanlar
Instagram: gezgincobanlar