Avustralya – Yeni Zelanda
Beş gün sonra (6 Mayıs gecesi) üç haftalık Avustralya + Yeni Zelanda seyahatim için yola çıkıyorum. Yıllarca klasik batı modernliğinde bir ülkeyi görmek için onca yol gitmeye gerek var mıdır sorusuyla Avustralya rotasını erteledim. Çok daha farklı sebeplerden de olsa benzer bir muameleyi yıllarca Çin için de uygun görmüştüm. Daha sonra Çin’e gittiğimde ise ülkeye defalarca bir daha gitmek istedim. Bu deneyim seyahat öncesi beni belirli bir ülkeye gitmemeye yönlendiren içgüdülerimi çok da umursamamayı öğretti. Ümit ederim ki Avustralya da yıllarca gitmeyi öteleyip, gider gitmez hayran kaldığım ülkeler arasına girecek (Yeni Zelanda’dan zaten hiç şüphem yok!)
Vize süreci nasıl işledi?
Her iki ülke için de vize başvurusunu online yapabiliyorsunuz. Klasik vize formlarına ek olarak, hem pasaportunuz hem de başvurunuzu destekleyici belgeleri (gelir ve iş durumunuzu kanıtlayan ve uçak bileti/otel rezervasyonlarınızı gösteren belgeler) taramak suretiyle başvurunuza ekliyorsunuz. Avustralya için vize ücreti yaklaşık 100 ABD Dolarına tekabül edecek şekilde 135 Avustralya Doları. Vize ücretini de kredi kartı ile online ödeyebiliyorsunuz. Yeni Zelanda için ise vize ücreti yok. Avustralya için online vize başvurunuzu yaptıktan sonra, size bir email geliyor ve bu emaili takiben İstanbul’da Harbiye’de yer alan VFS Global’e randevu usulüyle gidip parmak izi vermeniz gerekiyor. Bu işlemi takiben de yaklaşık bir gün içerisinde vize kabul yazınız size email ile geliyor (evet pasaporta damga yok). Ben bir yıl süreli ve çok girişli turist vizesi aldım. Yeni Zelanda vize sürecim ise bu sefer biraz daha sıkıntılı geçti. Daha önce iki kez Yeni Zelanda vizesi alıp maalesef gidemediğim için üçüncü başvurum reddedildi (evet gururum çok incindi :)). Pes etmedim ve İstanbul’da ne kadar mutlu bir hayatım olduğunu anlatan (kol kırılır yeni içinde kalır), Yeni Zelanda’ya göç etmeyeceğimi izah eden ve alttan alta da “Avustralya vize verdi – göç edecek olsam orası daha mantıklı bir seçenek olabilirdi” mesajını veren bir yazı yazdım ve bu sefer vizeyi alabildim. Ancak daha önceki başvurularımın aksine 1 yıllık değil 3 aylık alabildim vizeyi. Yeni Zelanda vize başvurusu sürecinde Avustralya’nın aksine parmak izi süreci yok. Ancak pasaportunuzu Ankara’da yer alan Yeni Zelanda elçiliğine posta ile göndermeniz gerekiyor (süreç güvenliğine ilişkin endişe etmenize gerek yok – UPS’in salt elçiliklere özel gönderi modeli var). Pasaportunuz size 2-3 gün içinde geri geliyor. Yine vize damgası yok, vizeniz bir mektupla teyit ediliyor.
Avustralya – Yeni Zelanda rotamı gösteren harita. Çizim: Kat Marshello
Ne okudum?
(1) Kendisinden daha iyi bir seyahat dergisi olabileceğini düşünemediğim AFAR’ın Haziran/Temmuz 2015 sayısında yayımlanan Emma John’un kaleme aldığı “Australia’s Double Wild Appeal: Big City to Outback” makalesini tekrar tekrar okudum. Esasen bu seyahatimde Avustralya’nın kuzeyindeki Darwin’e gitmeyecek olsam da, AFAR için kaleme alınmış her yazı okumaya değer. AFAR’ın bu sayısının benim için ayrı da bir önemi var – hayatımda ilk defa AFAR’ın Haziran/Temmuz 2015 sayısında bana ücret ödenmesi suretiyle çektiğim bir fotoğraf seyahati yayımlandı. (2) Bu kısa postumda da bahsettiğim ünlü seyahat yazarı Bruce Chatwin’in Avustralya çöllerinde geçen kitabı “Songlines”. (3) Vabagonding kitabıyla birçok seyahat severin aşina olduğu Rolf Potts’un “Going Native in the Australian Outback” makalesi.
Ne izledim?
(1) “Holy Smoke” – Kate Winslet ve Harvey Keitel’ın yer aldığı ve çoğunluğu Avustralya çöllerinde geçen yine bir Avustralyalı Jane Campion filmi. (2) Avustralya’da bir yol öyküsü anlatan harika bir fim: “Japanese Story”. Little Miss Sunshine hayranlarının aşina olduğu Toni Collette başrolde. (3) İki Avustralyalı Nicole Kidman ve Huge Jackman’ın “Australia” filmi. (4) Avustralya sahillerinin eşsiz görüntülerini içeren ve en sevdiklerim arasında yer alan iki kadın oyuncuyu bir araya getiren (Naomi Watts + Robin Wright Penn) “Perfect Mothers”.
Biletlerimi nereden aldım?
(1) Türk Hava Yolları’nın dahiliyeti nedeniyle genelde tüm uçuşlarımı Star Alliance ile gerçekleştirmeye çalışıyorum. Evet – mil programları eskisi kadar avantajlı değil ama not etmek gerek ki Türk Hava Yolları’nın bir iki yıl önce geçtiği uçuş sınıfına göre mil uygulamasına aslında diğer havayolları çok daha yıllar öncesinde geçmişti. Türk Hava Yolları websitesinden alınan biletlerlerde 1 TL’ye 2 mil avantajından da yararlanmak için gidiş geliş biletimi THY websitesinden aldım. Benim gittiğim mevsim için 3.500 TL’ye kadar bilet bulunabiliyordu. Singapur Havayollarını da denemek istediğim için Singapur aktarmalı uçuyorum ancak Bangkok aktarmalı THY + Thai Airways kombinasyonu da bir diğer alternatif. (2) Avustralya – Yeni Zelanda arası uçuş biletimi de yine bir diğer Star Alliance üyesi Air New Zealand’dan aldım. Melbourn-Christchurh + Queenstown-Sydney uçuşu toplamda yaklaşık 350 ABD Dolarına mal oldu. Bir not: Air New Zealand websitesi size eğer doğrudan Yeni Zelanda sitesi opsiyonunu seçerek giriş yaparsanız (.com yerine co.nz) bilet ücretlerini daha uygun fiyatlı gösteriyor! (3) Yeni Zelanda içerisinde ise otobüs ile seyahat edeceğim. Biletlerimi Yeni Zelanda içerisinde hemen hemen her bölgeye seferi olan InterCity websitesinden aldım. Bilet fiyatları oldukça uygun – 5 farklı sefer için toplamda 90 ABD Doları gibi bir ücret ödedim. Eğer siz daha uzun süreli bir seyahat planlıyorsanız, fiyatları yine çok uygun bir noktaya çeken “bus pass” ler de mevcut.
Nerelerde konaklayacağım?
Avustralya ve Yeni Zelanda ucuz olarak niteleyebileceğimiz ülkelerden değil. Ben de maalesef artık hostel tipi konaklama için biraz yaşlı olduğumdan, hem belirli bir konaklama standardını tutturabilmek, hem de masrafı makul düzeyde tutabilmek için çok uğraştım. Booking.com da dahil olarak, muhtelif tüm konaklama siteleri ve doğrudan otellerin websitelerini de dikkate alarak – normalde tercih edeceğim iptal edilebilir opsiyondan farklı olarak – önceden ödemeli opsiyonlardan yararlanarak otel konaklama bedelini geceli yaklaşık 70 ABD Doları ortalamasına çekebildim. Bakalım nasıl olacak 🙂 Seyahat esnasında ve sonrasında konaklama deneyimlerimi de ayrı ayrı sizlerle paylaşacacağım. Bu seyahatte de ilk olarak Norveç gezisinde başladığım “Seyahat Günlükleri” ile her gün sizlerle kısa gezi notları paylaşmaya çalışacağım. Buna ek olarak paylaşımlar ağırlıklı olarak instagram’da (@bizarrejourneys) hesabında olacak.
Yazı ve Fotoğraflar: Burcu Başar
İletişim: burcu@bizarrejourneys.com
Web: http://tr.bizarrejourneys.com
Instagram: bizarrejourneys