Couchsurfing: Neden Olsun? Neden Olmasın?
Couchsurfing: Neden Olsun? Neden Olmasın? sorusuna verilebilecek tonlarca cevap olabilir. Ya herkesin “deli misin?” diye sorduğu ya da “ohooo ben zaten hep öyle yaparım, en temizi” dediği Couchsurfing’ten bir de ben bahsedeyim, deneyimlerimi, artılarını ve eksilerini anlatayım istedim.
Couchsurfing Nedir? Ne Değildir?
Couchsurfing yalnızca sırt çantalılar, sürekli gezenler ya da gezmeyi işi haline getirmiş olanlar için değil. Her yaştan ve kültürden insanın, diğer kültürleri tanımak amaçlı ya da kendi kültüründen insanlarla da sosyalleşmek amaçlı başvurduğu, ücretsiz konaklamanızı sağlayacak bir web sitesi.
Diyelim bir yere seyahat edeceksiniz, bulunduğunuz ülke içinde ya da dışında olmasının önemi yok. Öncelikle bir hesap açıyorsunuz, profil bilgilerinizin eksiksiz ve açıklayıcı olması her zaman avantajınıza olur. Eğer seyahat eden sizseniz evinde kalacağınız insana güven vermek önemli. İsterseniz yıllık belli bir ücret ödeyerek de kendinizi daha ön plana çıkaran bir ev sahibi ya da gezgin olabilirsiniz. Ben buna pek gerek duymadım açıkçası şimdilik.
Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Couchsurfing’te yeniyseniz ve yeterince referansınız yoksa ilk sefer için biraz zaman alabilir bir ev sahibi bulmak ya da ev sahibiyseniz tercih edilmeniz biraz zaman alabilir. Ama yılmayın, çünkü açıklamanızı net yapar kendinizi doğru şekilde açıklarsanız eliniz boş kalmaz.
Eğer seyahat eden sizseniz evinde kalacağınız ya da talepte bulunacağınız insanın referanslarını, kendisi hakkında yazdığı bilgileri ve misafirinden beklentisini ya da sağlayabileceklerinin size uygunluğunu iyice incelemeniz lazım. Daha sonra bir sürprizle karşılaşmamanız açısından bu çok önemli. Ev sahibiyseniz yine referanslar öncelikli ve tabi profilde ki bilgiler, karşıda ki kişinin size kendini açıklama şekli de bir o kadar önemli.
Güven Meselesi
Karşınızdakinin referansının bulunmaması ya da sizin yeni olmanız kötüye işaret değil. Sonuçta herkes sıfırdan başlıyor, önemli olan bilgilerin güvenilirliği ve sitede ki güvenlik uyarılarını dikkate almanız. Çoğunlukla adres bilgilerinin ve telefon numaralarının buluşana kadar paylaşılmaması gerekir ki güvenli olan budur.
Bu konuda kendi tecrübelerimden örnek verecek olursam, Madrid’e sabahın 6 sında varacağım ve ev sahibim beni almaya gelemeyeceği için adresi öncesinde yazmıştı. Milano’da ki ev sahibim telefon numarasını kendisi göndermişti hesabımı devamlı kontrol edemiyorum, acil bir şey olursa haberleşelim diye. Normalde bunlar bahsedilen güvenlik kurallarına aykırı ama benim bu iki tecrübemin hiç bir zararı da olmadı ama tamamen karşı tarafla kurduğunuz iletişime ve referanslara da bağlı bence.
Artıları ve Eksileri
Bana kalırsa tek eksisi eğer otel konforu arıyorsanız buna çoğu zaman ulaşamayacak olmanız. Ama duşunu kullanabileceğiniz, kanepesini ya da bazı durumlarda özel bir odaya sahip olabileceğiniz, mutfağında yemeğinizi pişirebileceğiniz bir yerde ücretsiz konuk olacaksınız. Bu işin hem maddi boyutu için iyi hem de çoğu ev sahibi ya da gezgin sadece maddi sebeplerden değil (zaten ev sahipleri sırf bu yüzden tercih edenleri pek istemiyorlar), gittiğiniz yeri sizden çok daha iyi bilen birinden çevreyle, kültürle ve turistlerin bilmediği pek çok yer ve bilgi öğrenebilirsiniz. Karşınızda ki de sizden tabi. Bazı ev sahipleri kendileri evde yokken evlerinde durmanızı istemeyebilir, kimisi yedek anahtarını verir. İş ve yoğunluk durumlarına göre ev sahibiniz tur rehberiniz olabilir haliyle yolcunun da kültürüyle ilgili pek çok sorusu olacak. Ama hiç vakit geçiremeyeceğiniz ev sahipleriniz de olacak.
Kimi yerlerde birden fazla couchsurfer’la kalmanız gerekebilir ya da bazen bir çifti ağırlarsınız örneğin. Evin, ev sahibinin, gezen kişinin şartları, koşulları ne ise buna göre araştırma yapmanız çok önemli. Her evin konumu, koşulları ya da gezginlerin koşulları değişken haliyle. Bir de ne yazık ki haftada 10 istek gönderebilme sınırı getirilmiş eğer ücretle üyeliğinizi yükseltmediyseniz. Zaten anca 10 istek göndeririz demeyin bazen daha fazlası gerekebiliyor. Ona göre zamanı ayarlamanız lazım. Son olarak, her zaman her yerde konaklayacak biri bulabilirsiniz anlamına gelmez. Örneğin, biz Algarve’a giderken kimseyi bulamamıştık çünkü sezon itibarıyla bölgede pek kimse yoktu ya da bizim verdiğimiz tarihlerle onların ki uyuşmuyordu. Yani her zaman bir yedek planınız olsun.
En ufak bir rahatsızlık, bir şüphe duyarsınız yedek planınız, ulaşabileceğiniz insanlar olsun. Couchsurfing’e de bildirmeyi unutmayın. Hiç kimseyi illa ağırlamak ya da gittiğiniz yer içinize sinmeyince orada kalmak zorunda değilsiniz. Genel olarak ben bugüne kadar evi dağınık bırakan ya da ev sahibinin ev konusunda katı kuralcılığı dışında (ama genelde bu kurallar konaklamadan önce konuşulur yani kabul edip gidiyorsunuz, ekstrem bir sürpriz olmadıkça) bir şikayet ve olay duymadım. Genel çevremden öğrendiğim tecrübeler hep olumlu ama elbette ki istisnalar var; örneğin böceklerden korkan bir arkadaşımın kaldığı evden böcek çıkmış olması gibi.
Daha çok bilgi almak ve yorumlarınız için aşağıya yorum bırakabilirsiniz 🙂