Doğu Ekspresi ve Kars

Turların yeni gözbebeği Zaytunga bile konu olmuş (http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=334739) sskjhdshsd DOĞU EKSPRESİ …Pek tabi şu sıralar gösterimde de olan  Agatha Christie’nin romanından uyarlama  Doğu Ekspresi ile uzaktan yakından alakası yok lakin Orhan Pamuk’un  ‘Kar’ı ile alakası var hani belki de bu yolculukta yanınıza alacağınız bir kitap önerisi olabilir.

Eveeeet 2016 sonlarından beri  aklımda yer eden ama bir şekilde gerçekleşmeyen yılbaşı tatilinde ise  tekrar bu popülerlilikle alevlenen Doğu Expresi .Kesinlikle uzun ama asla yorucu olmayan üstelik keyifli ve rutinden sıyıran ,varmayı değil yolda olmayı doyasıya deneyimleten seyahat.

Bu tecrübe sadece popüler olduğu için değil kafa dinlemek, kendini yolda hissetmek hatta tek iseniz meditasyon tadında harika bir deneyim sunacak size….

 

En başından başlarsak; şimdilerde bilet bulmak gerçekten şans eseri diyebiliriz. Ben gerçekten bir tevafukla yılbaşına alabildim. Biletler bir ay önceden satışa çıksa da tekrar tekrar bakmakta fayda var.Nitekim baktığınız tarihler bugün dolu gözükse dahi bir kaç gün yada  bir hafta sonra yer açıldığını göreceksiniz.TCDD bilet uygulamasını indirmek mantıklı olacaktır.Böylelikle sık sık kolaylıkla kontrol edebilirsiniz .

Çokça bilgisini bulabileceğiniz bilet türleri ve fiyatları hakkında kısaca not düşmek gerekirse :

Pulman : 47 TL  otobüs mantığı sıra sıra 2+2 koltuk şekli ve doğu ekspresini eziyete çevirebilecek türden yanaşmayın :)yerel halkın dada kısa mesafelerinde tercih ettiği vagon yada bilet türü diyebiliriz.

Örtülü Kuşetli : 61 TL  karşılıklı dört koltuğun olduğu pencereye bitişik bir küçük masasıyla  ve ranza stiliyle 4 yatağa dönüşen ,görevliler tarafından temiz çarşaf ve yastık dağıtılan tür. 3 veya 4 arkadaşsanız tercih edilebilir.

Yataklı :Tek başınıza 116 TL ye kapatabilir yada 2 kişiyseniz kişi başı 96 TL alabileceğiniz bilet türü. Örtülü kuşetlinin +2 olmadığını bunun yerine bir çalışma masası ve onun altında mini buzdolabının ayrıca ufak bir lavabonun olduğu oda düşleyin. Kesinlikle en konforlusu. (Hatta hatta tuvalet kağıdı bile 4 katlı yataklıda :))

Bahsettiğim fiyatlar tek yön; genç, gidiş-dönüş  gibi çeşitli indirim oranları mevcut.En doğru ve kesin bilgiyi TCDD web sitesinde bulabilirsiniz.

Ben hem Kars’a gidişi hem de dönüşü Doğu Ekspresi ile yaptım.Konfor arayanların yataklıyı tercih etmesi şiddetle tavsiyemdir. Her vagonun başında ve sonunda biri alaturka biri alafranga olmak üzere 2 tuvalet olduğunu hatta bazı trenlerde duş bile olduğunu da belirtelim.

Yataklı  vagonlarda seyahat edenlerin sayısının daha az olması sebebiyle  tuvaletler daha temiz kalıyor örtülü kuşetliye göre. (ben gidişte örtülü kuşetli de olmama rağmen tuvalet için yataklılarınkini tercih ettim:) Ayrıca  yataklıda herkese bir el havlusu bir terlik bir çubuk kraker  bir çikolata bir de meyvesuyu  dağıtılıyor.:)

Bir vagonun ise yemekli vagon olduğunu da atlamayalım. Fiyatlar uygun örneğin bir kahvaltı 13 TL gibi.Yemek için tercih etmeseniz bile masaların genişiliği sebebiyle bir cafe gibi kullanılabilir.Benim yolculuğum sırasında kimisi kitabını okudu, kimi arkadaşlarıyla sohbet etti, kimi çayı kahvesiyle manzaranın tadını çıkardı hatta bazı amca ve teyzeler kağıt oynadı.

Gelelim yolculuğa; tren  Ankara’dan hareket ederek sırasıyla Kırıkkale,  Kayseri,  Sivas, Erzincan ve  Erzurum’dan geçerek Kars’a varıyor.Bunun yanı sıra bir çok -yaklaşık 40 kadar- istasyonda daha duruyor.Ancak bir kaç dakika. -yolcu iniş binişi kadar- Aslında  tren tam olarak Ankara’dan değil Kırıkkale’nin Irmak ilçesinden kalkıyor.Ama siz Ankara Tren Gar’ının önünden kalkan otobüslere binerek ve ücret ödemeyerek 45 dk bir yolculukla Irmak’a ulaştırılıyorsunuz. Ufak bir hatırlatma daha: tren saati 18:00 olmasına rağmen Ankara’dan kalkan son servisin saati 18:00 oluyor yani tren Irmak’tan 7 gibi hareket ediyor.Günde tek sefer gerçekleşiyor ; gidiş hergün akşam 6, dönüş ise yine hergün saat  08’de.

Yolculuk sırasında yanınıza almanızı önerebileceğim eşyalar başında uzatma yada çoklu priz geliyor.Hele hele örtülü kuşetlide seyahat edecekseniz. Çünkü yataklıda 2 priz varken örtülüde tek priz var.Küçük bir kettle (ben elektrikli cezve aldım) istediğiniz saatte ve sıklıkta çay kahve keyfiniz için ideal.Eğer pencerenizi süsleyecekseniz  de ışıklar mumlar (almayanı dövüyorlar) :)Hatta dönüşte kompartıman görevlisi sevimli amca bana başka vagonlardan mum bulup getirdi üstelik ben istemediğim halde :)Pek tabi  yiyecekleriniz içecekleriniz.

Bu arada özellikle İstanbul’dan hareket edeceklere önemli uyarı Ankara Garda Migros var. Sakın istanbul’dan alış veriş yapıp kendinize yük etmeyin.Suyunuzdan derginize kadar her şeyi buradan alabilirsiniz.(Su önemli :))

Bir diğer önemli konu tren sıcaklığı ; ki çok iyi hatta bazen sıcak bile, pencerenin üst kısmı açılıyor,oradan kompartımanınızı havalandırabilirsiniz. Ayrıca bu açılan bölümden büyük fotoğraf makineleri sığmamakta özellikle tren dönüş foto ve videolarını çekmek için bu kısımdan telefonunuz yada aksiyon kameranızı çıkararak çekebilirsiniz.Telefon düşme riskine karşın selfi çubuğunun hayat kurtardığını söyleyebilirim.

Peki gidiş mi dönüş mü Doğu Epresi ile yapılmalı derseniz bence ‘’Dönüş’’  çünkü bu seyahatin bir amacı da zaten manzara seyretmek, kendini yola teslim etmek değil mi? Ve  yol boyunca zaten bozkır kaplı alanlardan geçiyoruz.:) En ormanlık manzaraya sahip Sarıkamış civarı ancak dönüşte  sabah saatlerine denk geliyor. Gidişte burası akşama denk geldiğinden ve gece de çok net görünmediğinden dönüş daha avantajlı  zannımca. Ayrıca öğlene kadar harika tren videoları denk geliyor.Tetikte olun 🙂

Tabi bu yolculuğun bir önemli ve zevkli kısmı da trene cağ keabı sipariş etmek .En popüler Gel gör kebap  (442 234 21 22)ama başka yerden sipariş verenler de vardı. Erzurum’a yaklaşık bir saat kala Aşkale yada daha sonraki istasyon Kandilli’de siparişinizi veriyor, Erzurum’a varınca  da Gar Büfe’nin oradan siparişinizi teslim alıyorsunuz. Ayrıca bir hafta içinde fiyatları arttırmıışlar, gitmeden önce 10 tl olan kebap  iki katına çıkmıştı :)siparişi getiren çocuğa söylediğimde sadece güldü. (31 aralık 2017 tarihinde 2 şiş kebap ve ayran ufak salata 20 TL  ) bence yeni akım kadayıf dolması olmalı … gitmeden araştırın mutlaka getireceklerdir gara.

Ve Kars…..  sadece bir gün geçirebileceğim için ancak Şehir Merkezi, Ani harabeleri ve Çıldır Gölünü ziyaret edebilecektim.Bu yüzden buralara ulaşımın en kolay yolu taksi olacağından trenden inmeden aradım. Kuşetliyi paylaştığım  3 arkadaş ile yine aynı yerleri kısıtlı zamanda ziyaret etmek istediklerinden taksiyi paylaşma kararı aldık. Önce kişi başı 100 TL diyen taksici  biraz pazarlıkla 65’e indi.(Taksi için 542 619 6882 –  535619 1613)-Taksi mantığı çok ince ; Taksiler sizi gardan alıp otele ertesi gün ani ve çıldıra götürüp ayrılacağınız gün ise otelden gara tekrar bırakıyorlar; fiyat içerisinde. Bu arada tek seçeneğiniz elbet taksi değil; Valiliğin her gün Ani’ye ücretsiz servisi kalkıyor. Maalesef günlük tur araştırdığım kadarıyla yok fakat instagramda @karsturveseyahatrehberi_  adlı hesaptan tur için bilgi alabilirsiniz. Araç kiralamaksa bence en mantıklısı. Aslında sorarsanız hem daha fazla yerel tat tadabilmek hemde alel acele görev gibi yapmaktansa gezdiğiniz yerlerin tadını çıkarabilmek için en az 3 gün kalmalı derim.

 

Ani Unesco Dünya Miras listesinde ve Kars deyince ziyaret edilecek yerlerin ilki bence.Gezerken bu kadar bakımsız ve yetersiz bilgilendirme panosundan dolayı içiniz acıyor.En sağlamı Aziz Gregor Kilisesi .Bunun haricinde Ani Katedrali’ , Ermeni Bagratuni kilisesi, Surp Kirkor Kilisesi, Ebul Manucehr Camii ve Bakkireler kilisesi mevcut. Doya doya gezeyim derseniz yarım gün harcanır yok şöyle bir bakayım 2 foto çekeyim derseniz en az 2 saat. (giriş ücreti 8 TL yada Müze kart)

Çıldır Gölü eğer gittiğiniz tarihte donmuş ve kızakla kayılıyorsa tadından yenmez ama ben gittiğimde donmuş fakat kızaklar için yeterli kalınlığa ulaşmamıştı ona rağmen elektrikli testere ile buzu kesmeye çalışan yerliler vardı.Bizim vaktimiz olmadığından meşhur sarı balığı tadamadık, vaktiniz olursa mutlaka denemelisiniz.

Şehir Merkezi  bana bir kaç saatte gezilebilecek bir kaç baltık mimari örneğine rastlayacağınız küçük bir şehir gibi gelse de kısıklı vakitte anlamamışım yani aslında bir kaç saate bitmez ama en göze çarpan yapıları görebilmenize olanak tanır.

Pek tabi konaklama için oteller, öğretmen evi, polis evi, defterdarlık misafirhanesi ,dsi misafirhanesi  gibi bir çok seçenek mevcut.DSİ Misafirhanesinde 2 gece konakladım(0474 212 5804 -dhl 410) açıkçası oda tatmin ediciyken banyo için aynı şeyi söyleyemiyeceğim.

Hediyelik  alış verişten de kısaca bahsetmek gerekirse; maalesef sadece 2 çeşit  magnetleri var:) birde ufak Kars kalesi’nin biblosu.Aslında Kars kalesine yakın bir hediyelik eşya dükkanı gördüm fakat o an giremedik belki orada daha farlı özgün şeyler çıkabilirdi.Siz yine de kaşar ve baldan yana kullanınız tercihinizi.Peki nerden almalı?Açıkçası çok popüler olan Büyük Zavotları ararken rahat en az 5 kişiye sordum bilmiyordu .Bir esnaf abi ben ordu caddesindeki Hacaloğlundan alıyorum, kendi üretimleri falan dedi .Bende oradan almayı tercih ettim.Ayrıca çok misafirperver ve cömertler bol bol ikram ettiler neredeyse doymuştuk  (bir kaç bal türünü denetirken arada kaşar yememizi salık verdiler ) birde eski kaşar üzeri bal yedik:) Bal, gravyer ve kaşarlarımızı alarak kaz eti yemek için Kars evleri Restaurant’ına gittik.Yalnız dikkat bizim gittiğimiz Kars Kaz Evi değil orası kalenin çok yakınında daha ucuz (35tl) ve şık , Kars evleri Restaurantı ise daha otantik yöresel motiflerle döşenmiş ve bir tık daha pahallı bir mekan.(bir porsiyonu  50  TL iki kişi yedik-) Ben elimde olan bir güne bunları sığdırdım….

Ama sizler Pitiyi,umaç helvasını, keteyi, hangelini yemeden dönmeyin:)

 

Tuba Şen

instagram: @basortuluydubilmemne