PHİLADELPHİA: “City of Brotherly Love”
Hristiyanlık aleminin misyonerlik merkezi olan, Hristiyanlığın yedi kutsal kilisesinden San John Kilisesi’nin de yer aldığı kent, 2 bin yıllık bir tarihe sahiptir.
Philadelphia, uluslararası havaalanı olan bir şehir. İstanbul’dan gidecekler için Philadelphia’ya Avrupa bağlantılı uçmak mümkün. İstanbul’dan New York’a direkt uçuşla gitmeyi tercih edenler ise, New York’tan Philadelphia’ya tren ya da otobüsle iki saatte ulaşabilirler. Philadelphia’ya ilk adım attığınızda sokakta turistlerin ve şehri gezmek isteyenlerin binebileceği süslü faytonlar ve tur otobüsleri ilgi çekici. Gezimize önce nereden başlasak diye düşünürken sokakta birkaç Amerikalının “Pray for Peace in our World” temalı pankartlarla yaptıkları eylem ilgimizi çekiyor ve yanlarından tebessümle geçiyoruz. Philadelphia’nın kardeşlik ve sevgi içerikli sloganı: “Philadelphia maneto” (Let brotherly love endure)…
Philadelphia’ da ilk dikkatinizi çeken şeylerden biri de nüfusun siyahi ağırlıklı olması. Bunun sebebi ise, 1950 deki “Great Migration”. Büyük göç sırasında 2 milyon Afrikalı Philadelphia’ya gelmiş ve bu sebeple de şehir merkezinde %70 oranında siyahi yaşamaktadır. Philadelphia ziyaretçisinin ilk durağı Independence Vısıtor Center’a girmekle gezimize başlıyoruz. Philadelphia hakkında bilgi, Amerika tarihi için hızlı bir tur, gezinmek için İPad’ler ile bir duvar boyutlu haritası, hediyelik dükkanı, şarj, ücretsiz telefon, dinlenmek için salon alanları, bisiklet kiralama, 15 veya 30 dakikalık tarihi film gibi yararlı özellikleriyle Philadelphia gezimize harika bir başlangıç yapıyoruz. Özellikle arkadaşlarına, yakınlarına Philadelphia’dan hediye almak için Independence Vısıtor Center harika bir yer. Love Park, Liberty Bell gibi Philadelphia’nın meşhur yerlerinin anahtarlıkları çok şirin. Bu meşhur yerlerin değişik süs eşyaları da burada mevcut ve fiyatları da çok uygun.
18. yüzyıldan kalma meşhur Independence Hall (Bağımsızlık Salonu)… Amerikan Devrimi sırasında pek çok önemli imza Philadelphia’da atılmıştır. “Declaration of Independence” (Kurtuluş Beyanı) 1776 da bu binada imzalanmıştır. Yine 1777 de Amerikan bayrağının ilk taslağı burada oluşturulmuş ve 1787 anayasası da burada imzalanmıştır.
Mahkeme Salonu’nda görevli tarafından “The Bill of Rights” (İnsan Hakları Beyannamesi) anlatılıp tarihi bilgiler veriliyor.