Safranbolu Gezi Rehberi

Geleneksel evleri ile tanınmış Safranbolu, Karabük ilinin en gelişmiş ilçesidir. Safranbolu evleri bozulmamış olan dokusuyla Türk toplumunun günlük yaşam biçimini en ince ayrıntılarıyla yansıtır. Safranbolu adını Safran adlı bir bitkiden almış ve dünyada bu bitkinin yetiştiği nadir yerlerden biridir. Ayrıca Safranbolu evleri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.

Safranbolu’da neler yapabiliriz?

Gezilebilecek Yerler:

Tokatlı Kanyonu:

Safranbolu aynı zamanda kanyonları ile de ünlü bir yer. En çok dikkat çekeni ise Tokatlı Kanyonu. Kanyon ilçe merkezinin kuzeyinde yer alıyor. Kanyonu takip ederek yaklaşık 2 saatlik yürüyüşle eski çarşıya ulaşılabiliyor. Sadece 3 TL vererek kanyona giriş yapabiliyorsunuz. Tokatlı Kanyonunu tepeden görmek isteyenler cam terasa mutlaka çıkmalı. Yerden 80 metre yükseklikteki terasta yürürken korku ve heyecanı bir arada yaşıyorsunuz. Ama aynı zamanda kanyonun içinde yürüyüş yapabilir veya ata binebilirsiniz. Ayrıca Kanyonun içinde yürürken bir sürü tatlı sincapla karşılaşmanız mümkün 🙂

Cam Teras

 

Yörük Köyü:

Yörük Köyü, Safranbolu’dan Kastamonu’ya giderken  10. kilometrede yer alıyor. Yörük Köyü’nde ağırlıklı olarak tarihi evler ve konaklar bulunuyor. Fakat terk edilenler maalesef yıkılmaya ve çökmeye yüz tutmuş gibi görünüyor. Yörük Köyü sessiz, küçük bir köy. Açık olan konakları gezebildim. Orada yaşayan köylülerle tanışma ve konuşma fırsatım oldu, gerçekten çok samimi ve misafirperverler. Köyün tarihi, eski yaşayış biçimleri ve gelenekleri hakkında köylüler bizi bilgilendirdi ve bazı hikayeler anlattılar.

Safranbolu Evleri:

Safranbolu’da koruma altına alınmış yaklaşık 800 ev var. Bu geleneksel evlerin arasında gezmek çok keyifli. Evlerin mimarisi ve yapısı çok hoş. Golf arabaları ile hem Safranbolu evlerinin arasında dolaştım hem de oradaki rehberler sayesinde önemli yapıtlar hakkında bilgi edinip onları fotoğraflama şansı yakaladım. Bu küçük turu yapmanızı mutlaka öneririm.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi ve Saat Kulesi:

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi 2006 yılında hizmete açılmış. Bu yapıda Safranbolu’ya ait tarihi bilgiler bulunuyor. (eski eşyalar, belgeler, kıyafetler vs.) Eski geleneksel el sanatlarını da burada görmeniz mümkün. Eski zamandaki bir eczane ve şekerci dükkanı yapılmış, buda eskiden olan ticari yaşamı ve hayatı sergiliyor bizlere. Safranbolu’da ki köylülerin eski çalışma ortamları maketlerle ve makinelarle canlandırılmış, adeta gerçekçi bir izlenim yaratıyor. Bu müzenin yanında saat kulesi bulunmaktadır. Yaklaşık 12 metre yükseklikte ve çıktığınızda bölgenin muhteşem manzarasını tepeden kuş bakışı görme fırsatınız oluyor.

Cinci Hanı

Safranbolu gezimde burada konakladım. Han ilçe merkezinin ortasında bulunuyor ve içi iki kısımdan oluşuyor. Buranın çok eskilere dayanan bir sürü değişik öyküsü var. Zamanında burayı Sultan İbrahim’in Anadolu Kazaskerlerinden Cinci Hoca (Kazasker Hüseyin Efendi) yaptırmış. Çok sevdim fakat tarihi bir yapı olduğu için klima yaptırılamıyormuş odalara, ben gittiğimde Ağustos ayıydı ve hava çok sıcak olduğu için odamda biraz bunaldım açıkçası. Sonbahar ve ilkbahar aylarında burada konaklamak daha iyi olabilir. Ama onun dışında yapının mimarisi ve içi tarihi bir hava veriyor size ve bu da benim çok hoşuma gitmişti.

Neleri tatmalıyız?

Dünyaca ünlü Safranbolu lokumlarından almanızı tavsiye ederim. Bölgede Safran bitkisinin çok sık yetiştiğini söylemiştim, Safranlı zerde bu bölgede çok satılıyor ve tadını çok beğenmiştim. Ayrıca Safranbolu baklavasını da gitmişken tatmanızı öneririm 🙂

Yazı ve Fotoğraflar: Gözde Onay

İletişim: gozdeonay95@hotmail.com

Instagram: gozdeonayy