Trans Sibirya Yolculuğuna Hazırlık
Kimi için bir çocukluk hayali, kimi için de sadece bir ulaşım aracı. Bir arkadaşımla 9288 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun demiryolu rotası olan Trans Sibirya rotasını gezdim bu sefer. İşte bu seyahate çıkmadan nelere dikkat edilmeli, neler yapmalı? Okumak isteyenler buyursunlar 🙂
Ne Zaman Gidilmeli
Seferler tüm yıl boyunca devam ediyor. Ancak tabi ki özellikle yabancı turistler için en çok tercih edilen dönem Mayıs-Eylül arası. Malum hem hava sıcaklığı hem de havanın geç kararmasından dolayı. Tabi ki kışın gitmek isteyecekler içinse bambaşka bir tecrübe. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var, kışın hava sıcaklığı -50 dereceye kadar düşüyor.
Vize
Rusya ve Moğolistan için vize gerekmiyor. Ancak Rusya’da bir şehirde 7 günden fazla kalmanız durumunda polise gidip bunu bildirmeniz gerekiyor. Moğolistan’da ise 30 güne kadar vizesiz kalabiliyorsunuz. Rusya’da her hangi bir şehre gittiğinizde pasaport kontrolünden hemen önce desklerde bulununan göçmen formunu doldurmanız ve bu formla birlikte pasaport kontrolü sırasına girmeniz gerekiyor.
Rota Belirleme
Transsbirya tren hattı her ne kadar Moskova’dan Vladivostok’a kadar olsa da bağlantılı tren hatları ve diğer alternatif ulaşım yolları ile Avrupa’dan Asya’yı boydan boya gezebilirsiniz. Aşağıdaki haritada tüm rotayı görebilirsiniz.
(Kaynak: http://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm#Trans-Siberian_route_map)
Tren biletlerinin Alınması
3 farklı rota alternatifi var;
İlk rota Dünyanın en uzun tren hattı olarak bilinen ve Moskova’dan Vladivostok’a kadar giden rota. Bu rotada Vladivostok’ten haftada bir kez sefer yapan feribotlarla Güney Kore’ye ve Japonya’ya geçebilirsiniz. Feribot yolculuğu toplamda 36 saat sürüyor.
Çin’e ise 2 rota üzerinden gidebilirsiniz. Biri Moğolistan üzerinden diğeri de Mançurya üzerinden…
Moğolistan üzerinden Çin rotası: Transsbirya rotası içinde en enteresanı olarak geçiyor. Bu tren hattında Sibirya’yı boydan boya geçiyor, Gobi Çölü üzerinden Çin’e varıyorsunuz.
Mançurya üzerinden Çin rotası: Bu hattaki trenler ise Her Cumartesi Moskova’dan ve Pekin’den karşılıklı olarak kalkıyor. Yolculuk tam 6 gün sürüyor.
Bizim ise vaktimiz az olduğundan; sırasıyla Ekaterinburg, Omsk, Novasbirsk, Trans Sibirya rotası dışına çıkıp Kızıl (Tuva Cumhuriyeti’nin Başkenti), Irkutsk, Baykal Gölü ve Ulan Batur’a gidiyoruz.
Tren Bileti alımı ve Tren yolculuğunda Dikkat etmeniz Gerekenler
- Tüm tren istasyonlarındaki hareket saatleri Moskova saatini gösteriyor. Moskova ile bulunduğunuz şehir arasındaki saat farkına göre trenin hareket saatine mutlaka ve mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde treni kaçırabilirsiniz. Hareket saatlerini ve saat farkını gösteren tabloya ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm#Trans-Siberian_timetable
- Tren istasyonda 20 dakika duruyor sadece. Bu nedenle inip bir etrafa bakayım demeyin.
İneceğiniz istasyonda kompartman görevlisinin önceden gelip sizi uyandırması gerek. Ancak bizim Ekaterinburg’tan Omsk’a gittiğimiz trende ne yazık ki bizi uyandırmayı unuttular. Neyse ki arkadaşım tam da Omsk’ta olduğumuz saatte uyandığı için tren kalkmadan çıkmayı başardık 🙂
3 sınıf bilet bulunuyor. 1. Sınıf, 2. Sınıf ve 3.sınıf.
Biletleri Rusya Demiryolları’nın sitesinden bütçenize göre alabilirsiniz.
http://eng.rzd.ru/ veya WWW.RZD.RU
Biz iki kişi toplamda Ekaterinburg-Omsk için 4.623 Ruble (134.82 USD), Omsk-Novasibirsk için ise 3.761,40 Ruble (109,70 USD) ödedik. Tüm hat için detaylı fiyatlara aşağıdaki siteden bakabilirsiniz.
http://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm#Fares
- Trende sıcak su ücretsiz. Bu nedenle yanınıza poşet çay, kahve ve plastik bardak alırsanız istediğiniz kadar içebilirsiniz 🙂
Trende Tuvalet ve Banyo
Her vagonda tuvalet bulunuyor ancak 1. Sınıf değilseniz banyo konusu biraz sıkıntılı. O nedenle ıslak mendil tren yolculuğu boyunca hayatınızı kurtaracaktır :). Bu arada tren istasyonlarda durduğu süre boyunca tuvaletlerin kapalı olduğunu belirteyim. Zamanlamaya dikkat edin 🙂
Çantanızı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli
Yazın 35 dereceyi, kışın -50 dereceyi gören coğrafya için çanta hazırlamanın biraz güç olduğunu belirtmeliyim. Yazın gündüz ve gece arasındaki ısı farkı 20 dereceyi bulabiliyor. Bu nedenle yanınıza alacaklarınız önemli. Her şeyden önce sırt çantalı bir gezginseniz yanınıza az eşya almanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. İşte çantanızda olması gerekenler;
– İlaç çantası (ağrı kesici, soğuk algınlığı ilacı, yara bandı)
– 1 büyük paket ıslak mendil (Duş alamadığınız birkaç gün ve hatta tuvalet kağıdı bulamadığınız zamanlarda kesinlikle çok işe yaracak.)
– Fermuarlı, şort olabilen çabuk kuruyan outdoor bir pantolon. Yanınıza bir de yedek pantolon alabilirsiniz.
– Atıştırmalıklar (ceviz, badem gibi kuru yemişler, bir küçük kavanoz fındık ezmesi, poşet çay, plastik bıçak ve bardak.)
– Az sayıda iç çamaşır. (Kadınlar yanlarına bolca günlük ped almalı. Bir de her duruma karşı normal ped almakta fayda var.)
– Az sayıda çorap. (Kirlenince yıkarsınız 🙂 )
– Polar mont ve sweatshirt. Özellikle geceleri çok ihtiyaç oluyor 🙂
– Su geçirmez yağmurluk
– Giyeceğiniz outdoor ayakkabı yanında bir adet de terlik almanız iyi olacaktır.
– Deodorant, şampuan, kolonya, güneş kremi gibi kozmetik malzemeleri mutlaka seyahat boyunda almanızı tavsiye ederim.
– Havlu yerine de 1 adet peştamal iş görecektir. Hem ağırlık yapmaz hem de çantanızda yerden tasarruf sağlarsınız.
– Hijyenik arkadaşları zorlayacak koşullar olabilir. Bu nedenle yanınızda 1 adet yastık kılıfı bulundurmanızda fayda var.
– Trende nevresim verdikleri için çarşaf vs. gibi şeyleri yanınıza almanıza gerek yok. Hepsi kapalı paketlerde trende veriliyor.
– 2 haftalık bir seyahat için en fazla 5 tişört almanızı tavsiye ederim. Konakladığınız yerde kirlenenleri yıkayabilir, tekrar giyebilirsiniz 🙂
– 1 adet küçük cırt cırtlı cüzdan. Bir de üzerinizde taşımanız için gizli cüzdan. (Ben hiç bir sorun yaşamadım. Ancak tedbiri elden bırakmayayım derseniz bir normal bir de gizli cüzdan almanız iyi olacaktır.
– Fotoğrafçı arkadaşlar mutlaka yedek şarj ve bolca hafıza kartı almalı.
– Telefon şarjınızı unutmazsınız her halde 🙂 Prizler Türkiye’deki gibi dolayısıyla converter’a ihtiyacınız yok.
– Ve bence listenin en önemlisi; 1 adet silikon kulak tıkacı 🙂 Eğer bir arkadaşınızla seyehat ediyorsanız ve o da horluyorsa uyuyabilmek için en iyi çözüm 🙂
– Tüm bunlar için 65 litrelik bir sırt çantası işinizi fazlasıyla görecektir.
Şimdi yola çıkma zamanı…
Yazının devamı gelecek.
Yazı ve Fotoğraflar: Didem Mollaoğlu
İletişim: didemmolla@gmail.com
İnstagram: GeziZone